Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka azuki z dynią wg Alicji Silverstone

 

Alicia Silverstone napisała niedawno książkę na temat wegańskiej diety, z mnóstwem przepisów, pt. Życzliwa dieta. Na swoim blogu, Alicja czasami zamieszcza ulubione przepisy z tej książki. oto jeden z nich:

(4 porcje)

SKŁADNIKI

  • 4-6  kawałków kombu (10-14 cm)
  • 1 szklanka fasolek azuki
  • 2 szklanki pokrojonej w duże kawałki dyni japońskiej kabocha (obranej ze skórki, jeśli nie jest to dynia organiczna). Można użyć dowolnego rodzaju dyni (np. olbrzymią, piżmową itd.)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • posiekana świeża kolendra lub pietruszka, do przybrania.

 

Wykonanie:

Połącz w misce kombu i fasolę, zalej je wodą, tak aby powyżej poziomu fasolek było ok 3-5 cm wody. Zostaw na całą noc.

Następnego dnia, odsącz wodę. Pokrój kombu w kwadraty ok. 2.5 cm x 2.5 cm.

Przygotuj ciężki garnek z pokrywką, najlepiej żeliwny emaliowany. Wrzuć pokrojone namoczone kawałki kombu i fasolkę. Zalej je świeżą wodą, tak aby woda pokrywała fasolę.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zbieraj z góry pianę. Pozwól fasoli gotować się bez przykrycia przez 5 minut.

Przykryj garnek, zmniejsz ogień na niski i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Sprawdzaj fasolę co 10 minut i dodawaj wody do garnka, kiedy poziom wody będzie niższy niż poziom fasoli.

Po 40 minutach, połóż kawałki dyni na wierzchu i dodaj tyle wody, aby fasola znajdowała się pod wodą.

Gotuj jeszcze przez 20 minut, albo aż fasola będzie miękka. Dodaj sos sojowy i gotuj przez następne 10 minut.

Podawaj z kolendrą lub pietruszką.

 


 

LINK

niedziela, 23 maja 2010, iveggy

Polecane wpisy

  • Babeczki Alicii Silverstone

    Poniższy przepis pochodzi z bloga aktorki i autorki książki The Kind Diet (Życzliwa dieta), Alicii Silverstone: 1 szklanka mleka sojowego 1 łyżeczka octu jabł

  • Wegańskie ciasto świąteczne

    Przepis pochodzi z bloga Alien's Day Out ♥  1/4 szklanki rumu lub whisky ♥  3/4 - 1 szklanki suszonych owoców: A

  • Przepis na surowe pesto

      Przepis pochodzi ze strony: lapuremama.com     Składniki: 1/2 szklanki surowych nerkowców 4-6 ząbków czosnku 4 szklanki świeżych liści bazylii

Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm