Blog > Komentarze do wpisu

Co to jest żelatyna?

 

Żelatynę wytwarza się przeważnie ze skór świń oraz z kości i skór bydła. Mały procent uzyskuje się z ości i łusek rybich.

Żelatyna to białko zwierzęce, które wykorzystuje się jako środek żelujący, zagęstnik i emulgator. Jest często używana przy produkcji słodyczy, galaretek, margaryn, jogurtów, lodów, a także do produkcji emulsji światłoczułych oraz twardych i miękkich kapsułek dla przemysłu farmaceutycznego. Ponadto żelatynę wykorzystuje się do klarowania win, piwa, soków i niektórych napojów gazowanych.

Czy żelatyna koszerna jest wegańska?

Koszerna żelatyna może być produkowana z ości rybich albo skóry wołowej lub wieprzowej. W przeciwieństwie do powszechnych przekonań, koszerne jest używanie jej z produktami mlecznymi. Prawo koszerne jest bardzo złożone, i kości oraz skóra używane do produkcji żelatyny są uważane jako 'pareve'. Ogólnie określenie 'pareve' odnosi się do produktów, które nie są ani mleczne ani mięsne, i dlatego wiele osób zakłada, że to oznacza, iż produkt jest wegański.

Jednak produkty z certyfikatem 'OU pareve' mogą zawierać takie składniki jak ryby, jajka i żelatyna.

Poniżej cytat z czasopisma Kashrus:

"... Ponieważ żelatynę otrzymuje się ze skór i kości - a nie mięsa - i zostały one znacznie zmienione, tak więc żelatyna nie jest już uznawana za 'fleischig' (mięso), ale za 'pareve' i może być spożywana z produktami mlecznymi. "


LINK

środa, 08 lutego 2012, iveggy
Tagi: żelatyna

Komentarze
Gość: Ilona, 188.95.29.11*
2012/02/09 19:43:20
Hm, a czy wiadomo przy jakich piwach, winach, słodyczach? ...
-
2012/02/09 21:05:10
Jeśli chodzi o słodycze, to trzeba czytać listę składników. Istnieją strony, na których podane jest, które piwa i wina są wegańskie. Linki do tych stron podałam na fejsbuku.



Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm i-phonecasino.co.uk