Blog > Komentarze do wpisu

Lekarz radzi - najlepsze owoce

 

Dzisiaj następne tłumaczenie króciutkiego video przygotowanego przez dr Michaela Gregera. Odcinek ten poświęcony jest owocom - które owoce są najlepsze dla naszego organizmu, pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Ale dlaczego przeciwutleniacze są aż tak ważne?

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, zyskują ostatnio coraz więcej zwolenników i nie dzieje się to bez powodu. Przeciwutleniacze w diecie zapobiegają zaburzeniom lub spowalniają ich przebieg. Przeciwutleniacze w żywności zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, zwyrodnienia plamki żółtej, cukrzycy a nawet raka. (link)

Aby zrozumieć znaczenie przeciwutleniaczy, należy najpierw wyjaśnić czym one są i w jaki sposób pomagają organizmowi zwalczać choroby.

Przeciwutleniacze są grupą witamin, minerałów oraz karotenoidów (takich jak witamina C, witamina E, beta-karoten, czyli substancja, która np.: nadaje pomarańczom charakterystyczny pomarańczowy kolor).

Ich zadaniem w organizmie człowieka jest zwalczanie tak zwanych wolnych rodników. Wolne rodniki, które występują w organizmie człowieka, są natomiast ubocznym produktem przemiany materii. Powstają podczas zużywania tlenu do produkcji energii, a także wówczas, gdy organizm zwalcza infekcje. Wzmożona produkcja wolnych rodników ma miejsce w warunkach zanieczyszczenia środowiska, gdzie oddziałuje na nas smog, dym, a także pestycydy. Niektóre leki również powodują ich wzrost. Wolne rodniki są niebezpieczne, ponieważ mogą uszkadzać, a nawet zabijać zdrowe komórki. (link)



Tekst:

Dieta roślinna chroni przed chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym.

Ale które pokarmy roślinne są najlepsze?

Najzdrowsze są jagody (nie chodzi tutaj specyficznie o czarne jagody, ale o owoce bez pestek)

Dla porównania: tyle przeciwutleniaczy zawierają najpopularniejsze owoce w USA czyli banany i jabłka.

Najpopularniejszym owocem na świecie jest mango, które wygląda trochę lepiej...

ale żaden z tych owoców nie dorównuje jagodom: truskawkom, czarnym jagodom, malinom, żurawinom, jeżynom...

Tylko te jagody są dostępne dla większości z nas, chyba że ktoś ma dostęp do owoców czarnej bażyny albo dzikiej róży...

Ale wróćmy do owoców, które można kupić w sklepie.

A owoce goji?

Omówię je w oddzielnym video, poświęconym suszonym owocom.

A np. porcja tahitańskiego soku noni?

Nie dorównuje nawet bananom.

A jeszcze smutniej wygląda szklanka zielonych winogron, które technicznie należą do jagód, ale pod względem wartości odżywczych są jak biały chleb na tosty królestwa owoców.

A co z owocami açai?

Przeprowadzono na temat açai badania, opublikowane w ostatnim wydaniu magazynu Experimental Gerontology, których tytuł mnie zainteresował:

"Owoce palmy açai pomagają przetrwać będącym na diecie wysokotłuszczowej."

Pomyślałem, że to jest bardzo interesujące... aż ponownie przeczytałem

"Owoce palmy açai pomagają przetrwać MUCHOM będącym na diecie wysokotłuszczowej."

Komu to jest potrzebne? Pewnie naukowcy łapali muchy przy śmietniku koło restauracji fast food.

Niestety owoców açai nie objęły te badania. Miejmy nadzieję, że znajdą się w następnych badaniach.

Do tego czasu zachęcam wszystkich, by codziennie jedli jagody. Miejcie zawsze w lodówce torebkę zamrożonych jagód, takich jakie lubicie. Ale pamiętajcie, że jeżyny mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż np. truskawki.



piątek, 18 maja 2012, iveggy

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: sosnowiec, *.bb.sky.com
2012/05/26 10:07:29
wyobraz sobie, ze moj dietetyk powiedzial mi ostatnio, ze owoce nie pomagaja wcale w wyproznianiu, a wrecz przeciwnie zapychaja nas i nie dostarczaja wystarczajacyh wartosci odzywczych.
Stracilam juz chyba w nich cala nadzieje;)
-
2012/05/27 18:06:40
Oj woj... :) owoce są bardzo zdrowe wg wielu znanych lekarzy i naukowców. Bardzo ważne jest również to, że zawierają przeciwutleniacze, które pomagają nam utrzymać odporność na choroby. Owoce zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, na serce, zapobiegają wylewom etc.
Podaję ci kilka linków do artykułów na ten temat:
www.healthalternatives2000.com/fruit-nutrition-chart.html
www.extension.iastate.edu/Publications/PM1855.pdf
www.nutrition-and-you.com/fruit-nutrition.html
www.fruitsandveggiesmatter.gov/benefits/

Natomiast jeśli chodzi o kłopoty z wypróżnianiem się, to czasami jest to spowodowane pasożytami zalegającymi w jelitach. Tutaj trzeba zadziałać różnymi sposobami. Z doświadczenia wiem, że na początku nalepiej robić sobie płukanie jelit w domu, tzn. za pomocą worka do lewatywy, i płukać różnymi ziołami na pasożyty (albo dodać ekstrakt) i innymi substancjami. (Ostatnio też czytałam o płukaniu sodą oczyszczaną, ale to nie na pasożyty).
Oczywiście przez kilka tygodni (co najmniej) trzeba też brać te zioła doustnie czy to w formie tabletek czy ekstraktu (herbatki nie zawsze mają wystarczająco silne działanie).
Pozbywanie się pasożytów może potrwać kilka miesięcy. Potem takie kuracje trzeba powtarzać co najmniej 2 razy w roku :)

Pasożyty to jest naprawdę częsty problem. Zarazić się można nawet przez podanie komuś ręki. Pasożyty żyją dość długo przeciętnie ok. 10 lat, niektóre ponad 20 lat.

Następnym krokiem jest zmiana diety na w większości surową.

;) pozdr.
Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm