Blog > Komentarze do wpisu

Wege-jajka

 

Może któryś ze sklepów w Polsce zdecyduje się nawiązać wspólpracę z producentem: thevegg.com/wholesale.html

 

Oczywiście jedzenie przetworzonej żywności na co dzień to nie jest najlepszy pomysł, ale osobom, które tęsknią za smakiem jajek, można polecić The Vegg.

Rocky Shepheard, który w wieku 58 lat został weganinem, aby zaprotestować przeciwko farmom i fermom przemysłowym, przypominając sobie ulubiony smak smażonych jajek, stwierdził: To nie może być takie trudne, żeby wyprodukować wegańskie jajka. Zmiksował sproszkowane drożdże odżywcze z Kala Namak (czarna sól), i stworzył coś, co ma smak bardzo zbliżony do żółtka. Pomarańczowo żółty kolor uzyskał dodając β-Karoten. Konsystencję nadały sole alginowe, wyciąg z glonów i zagęszczacz. Produkt jest bezglutenowy.

Obecnie Shepheard pracuje nad produkcją białka.



Poniższy przepis na "sadzone jajko" pochodzi z bloga vegansaurus.com

  • Żółtko:

2 łyżki proszku Vegg

1/2 filiżanki wody

 Zmiksować i włożyć do zamrażalnika na parę godzin.

  • Białko:

30 dkg twardego tofu

2 łyżki agaru

1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)

Zmiksować w robocie kuchennym, odstawić.

  • Wyjąć żółtko z zamrażalnika, zanurzyć pojemnik w gorącej wodzie, aby żółtko trochę odtajało.
  • Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, kiedy dobrze się rozgrzeje, rozprowadzić na patelni 1/4 porcji przygotowanego tofu, starając się masę spłaszczyć.



  • Smażyć tofu przez 7-8 minut i przewróć je na drugą stronę, szybko nałożyć łyżeczkę żółtka (1/4 porcji), nadając mu okrągły kształt.

"Żółtko" powinno być wystarczająco zamrożone, aby zatrzymać okrągły kształt.

Vegansaurus twierdzi, że Vegg jest naprawdę smaczne i smakuje tak samo jak smażone jajka i ma dokładnie taką samą konsystencję.

 

The Vegg zastępuje żółtko we wszystkich możliwych przepisach, w ciastach, lodach, deserach, makaronie, sosach etc. http://www.thevegg.com/recipes.html

THE VEGG jest dostępny przez internet (Wlk. Brytania)

http://www.veganstore.co.uk

(Niemcy)

http://www.vegan-wonderland.de/catalog/-The-Vegg---veganes-Eigelb-p-3568.html

 


środa, 05 września 2012, iveggy

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/09/06 10:56:05
Hehe ciekawie to wyglada :P:P Jako weganka nie tesknie jakos za jajecznicami(choc czasami mam cohote na tufucznice) ani za smazonymi jajkami ale fajnie wiedziec ze ma sie taka opcje i ze nie jest to nawalone konserwantami :P
Tylko zastanawia mnie jedno - czy mozna stosowac do żółtko nie tylko do smazonych jajek ale rowniez w ciastach czy innych potrawach jako zamiennik prawdziwego zoltka ?
chodzi mi czy zamiast siemienia lnianego,banana,awokado ktore zazwyczaj stosuje sie zamiast jajek w przepisie to czy mozna wlasnie uzyc to zoltko ? o ile w przepisie prosza tylko o zoltko ?
-
2012/09/06 15:53:01
zdecydownie, the vegg może zastapić żółtko w przepisach na ciasto :) i myśle, że to jest właśnie najfajniesze zastosowanie :)
Poniżej lista potraw, w których można wykorzystać The Vegg:

www.thevegg.com/recipes.html

-
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/09/07 18:02:51
To mam nadzieje ze jak najszybciej wymysli jakos białko - bedzie mozna robic bezy :) i sprobowac zrobic biszkopt bez modyfikacj - znaczy sie mozna zrobic prawdziwy udany weganski biszkopt tylko z 5skladnikow ale ciekawi mnie jak by wyszedl taki biszkopt na czyms takim jak to ?
Widzialam kiedys na blogu amerykanskim ze ktos mial na zdjeciahc weganskie bezy - ale nie wiem jak ktos to zrobil ?:P No ale w Ameryce sa takie rzeczy weganskie i nie ze mnie chyba nic nie zdziwi :P
-
Gość: Ewa, *.dynamic.chello.sk
2012/09/22 12:34:43
Jajka mi śmierdzą, więc i tak bym nie zjadła, ale super byłoby mieć je jako dodatek do ciast albo do wegańskich kotletów... Ciągle eksperymentuję i nie umiem zrobić dobrego kotleta, żeby mi się nie rozwalił :( W tym mi ewidentnie brakuje jajka.
Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm