sobota, 29 września 2012
wtorek, 25 września 2012

Tłumaczenie fragmentów artykułu Former soccer star Kara Lang’s vegan diet kicked it up a notch

Kara Lang została przyjęta do reprezentacji Kanady w piłce nożnej kobiet w wieku 15 lat, w marcu 2002 roku - jako najmłodsza zawodniczka w historii kadry narodowej. Dwa dni później została najmłodszą zawodniczką w historii zawodów międzynarodowych, która strzeliła bramkę.

Jednak wcześnie zaczęta kariera zakończyła się równie wcześnie - w styczniu 2011 w wieku 24 lat, z powodu pięciu operacji prawego kolana. Lang zdobyła 32 gole w 92 meczach i grała w zawodach olimpijskich w Pekinie w 2008.

W wieku 17 lat została weganką, stając w obronie praw zwierząt, i musiała odpierać naciski trenerów, mających na uwadze jej kondycję fizyczną podczas gry. Zespół lekarzy i dietetyków miał wątpliwości, czy uda jej się zachować zdrową dietę podczas częstych wyjazdów.

 

“Musiałam bronić mojej decyzji.” - powiedziała w wywiadzie dla gazety The Star - “Postanowiłam, że jest to coś, w co naprawdę wierzę… tak więc muszę zrobić to prawidłowo.”

Miała też na uwadze fakt, że jest wzorem do naśladowania: ,,Nie chciałam zostać przykładem, jakie to niekorzystne być weganką".

Lang zamierzała utrzymać tę samą kondycję fizyczną na nowej diecie, ale szybko zauważyła, że jej gra tak naprawdę była coraz lepsza. Miała więcej energii i nie była tak zmęczona po treningu.

“Moje ciało było bardziej wydajne.” - powiedziała -  “Jeśli zostajecie weganami i robicie to właściwie - przestajecie jeść żywność przetworzoną. Wtedy nie marnujecie energii na oczyszczenie organizmu z toksyn i trawienie żywności, i wasze ciało może skoncentrować się na regeneracji."

Lang jest również certyfikowaną nauczycielką jogi.





20:17, iveggy , Sport
Link
czwartek, 20 września 2012

 

Kilka słów o glutenie, który może powodować różne choroby, a także stany zmęczenia i depresji. Również pasożyty bardzo dobrze rozwijają się na diecie wysokoglutenowej.

Gluten znajduje się m. in. w takich produktach: chleb, bułki, ciasta, makaron, seitan, płatki śniadaniowe, otręby, kasza manna, bulgur, krakersy, pizza, piwo etc.

Orkisz, pszenica, żyto, jęczmień, kamut, owies zawierają gluten.

Warto dodać, że pszenica, podobnie jak mleko i ser, zawiera peptydy opioidowe, które uzależniają nas fizycznie (peptydy opioidowe /enkefaliny, endorfiny/, mimo różnicy w budowie chemicznej, wykazują aktywność biologiczną zbliżoną do właściwości opium).

Weganizm bezglutenowy jest najzdrowszym wyborem. Dieta bezglutenowa, z włączeniem dużych ilości surowych warzyw i owoców, może naprawdę poprawić nasze samopoczucie. Trudno sobie uzmysłowić, czym jest gluten, nie wszyscy na przykład wiedzą, że seitan, z którego przyrządza się smaczne wegańskie przekąski, powstaje w wyniku wyrabiania i wielokrotnego płukania mąki pszennej - do momentu aż pozostanie kulka zwartej gumowej masy (gluten), którą następnie formuje się w dowolny kształt, przyprawia sosami i ziołami, gotuje i smaży.

 

Poniższy tekst pochodzi z artykułu dr Marka Hymana Gluten: What You Don't Know Might Kill You:

Ktoś, kto codziennie je cheeseburgery i frytki, i popija to gazowanymi napojami, prawdopodobnie wie, że skraca sobie życie.

Ale kromka ciemnego chrupiącego chleba z pełnoziarnistej mąki?

Chleb zawiera gluten. Gluten to białko, które występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu, kamucie i owsie - czyli w pizzy, makaronie, chlebie, ciastkach, krakersach i w większości żywności przetworzonej. Gluten jest obecny niemal w każdym produkcie.

[Opublikowano mnóstwo badań na temat celiakii, są to dość długie i nudne teksty do tłumaczenia (link do wersji angielskiej artykułu, gdzie można znaleźć szczegółowy opis badań), tak że nie będę ich wszystkich cytować.]

Ale interesująca jest praca naukowa, opublikowana w The New England Journal of Medicine, która wymienia 55 'chorób', których przyczyną może być spożywanie glutenu:

Należą do nich m. in.: osteoporoza, podrażnienia jelit, zapalenie jelit, anemia, nowotwory, przewlekłe stany zmęczenia, owrzodzenia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane i niemal wszystkie inne choroby autoimmunologiczne.

Gluten jest również związany z wieloma chorobami psychicznymi i problemami neurologicznymi, w tym schizofrenią, stanami lękowymi, depresją, demencją, epilepsją i neuropatią. Wykryto też związek między glutenem a autyzmem.

 

Co w takim razie mamy jeść? Warzywa, owoce, soja, fasole, tapioka, gryczana, jaglana, orzechy - można samemu zrobić mąkę z orzechów czy migdałów, a także z wiórków kokosowych itp. Należy pamiętać, że produkty, w których znajduje się słód jęczmienny (np. piwo i płatki kukurydziane) czy pszeniczny, również nie są bezglutenowe.

21:36, iveggy
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 17 września 2012

 

Fran Drescher, amerykańska aktorka komediowa, znana jest chyba najbardziej z serialu 'The Nanny' ('Pomoc Domowa', na podstawie którego nakręcono polską wersję 'Niania'). Jednak pierwszym filmem, w którym wystąpiła, była słynna Gorączka sobotniej nocy.

Po wygranej walce z rakiem, aktorka aktywnie działa politycznie i nawet otrzymała oficjalne stanowisko dyplomatyczne - Public Diplomacy Envoy for Women's Health Issues (ambasadora ds. zdrowia kobiet).


Drescher prawdopodobnie nie przejmuje się losem wykorzystywanych i zabijanych zwierząt. Na weganizm postanowiła przejść, aby walczyć z otyłością. W czwartkowym wywiadzie udzielonym Wendy Williams, gospodyni talk show, powiedziała: "Było mi bardzo trudno. Od lat nie potrafiłam zrzucić nadwagi. Było jasne, że nie czuję się dobrze... tak więc udałam się do kilku lekarzy, ale każdy z nich miał dla mnie inną receptę, by walczyć z moimi objawami, wtedy zadecydowałam 'Koniec z tym, zrobię coś alternatywnego. Zmienię swój styl, zacznę inaczej jeść, oczyszczę swój styl życia. I tak wyeliminowałam alkohol... i zostałam bezglutenową weganką.'"

Po przejściu na bezglutenowy weganizm, już schudła 7 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.examiner.com/article/actress-fran-drescher-loses-15-pounds-by-following-gluten-free-vegan-diet



 



 

17:07, iveggy , Hollywood/znani weganie
Link
piątek, 14 września 2012

Jeśli po umyciu kubka do kawy czy herbaty, na ściankach pozostaje szary osad, to bardzo możliwe jest, że polewa ceramiczna zawiera ołów.

Ceramiczne i porcelanowe naczynia, szczególnie starsze, ręcznie ozdabiane i importowane (nie będę wskazywać palcem na ten ogromny kraj, który od kilkunastu lat zarzuca rynki całego świata przeważnie toksycznymi i tanimi przedmiotami użytku codziennego) mogą zawierać ciężkie metale, w tym ołów i kadm. Napoje o kwaśnym odczynie, takie jak np. sok pomarańczowy, sok pomidorowy, kawa, herbata, cola etc., mogą powodować, że większe ilości ołowiu uwalniają się ze ścianek naczynia.



Szczególnie naczynia dla zwierząt nie podlegają niemal żadnej inspekcji, dlatego świadomi opiekunowie psów, kotów i wszelkich "żiwotnych", powinni pamiętać, że naczynia plastikowe i ceramiczne czy porcelanowe, w których podają zwierzętom jedzenie czy wodę, mogą spowodować najróżniejsze problemy zdrowotne, w tym niewydolność nerek i raka. Najbezpieczniejszym wyborem są dobrej jakości miski szklane.


(poniżej fragment artykułu ze strony www.stowarzyszenie-amfora.com.pl)

Przedmioty codziennego użytku mogą zabijać. Czy wiemy, czego używamy i z czego jest to zrobione? Czy zastanawiamy się używając kubka do herbaty, że możemy wprowadzać do organizmu truciznę? Coraz więcej pojawia się na rynku produktów produkowanych z coraz to nowszych komponentów, które ciągle są modyfikowane. Szczególnie jest to niebezpieczne w produktach przeznaczonych do żywności. Nawet te, które z założenia powinny być ekologiczne mogą zawierać niebezpieczne związki.

Produktami takimi są wyroby ceramiczne, które mogą zawierać ołów, kadm czy bar. Są to metale ciężkie, które odkładają się w organizmie i w ciągu kilku lat mogą spowodować poważne uszkodzenia narządów.

Ołów - Przez wiele lat odkłada się w kościach i wywołuje chorobę zwaną ołowicą. Ołów ma toksyczne działanie na układ nerwowy, układ kostny, układ pokarmowy. Narządy najbardziej narażone na toksyczne działanie ołowiu to: wątroba, nerki, szpik kostny i mózg. Średnie pobieranie ołowiu przez dorosłego człowieka wynosi 320-440mg/dobę.

Kadm - Toksyczne działanie kadmu polega na: zaburzeniu czynności nerek, chorobie nadciśnieniowej zmianach nowotworowych, zaburzeniach metabolizmu wapnia, zaburzeniach funkcji rozrodczych. Dzienne pobieranie kadmu z pożywieniem przez dorosłego człowieka w Polsce kształtuje się na poziomie 23 - 120 mg , a dopuszczalna dawka wynosi 60 - 70mg na dobę.

Bar - Sole baru rozpuszczalne w wodzie, jak chlorek i węglan, są silnie toksyczne. Dawka śmiertelna różnych związków baru wynosi 1-4 g . Zatrucie barem w początkowym stadium objawia się zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, następnie niedowładem mięśni, zwłaszcza kończyn górnych i szyi, ponadto trudnościami w oddychaniu. Toksyczną dawką dla człowieka jest 200 mg baru, a dzienną pobieraną w pożywieniu ocenia się na 600-750 ug. Zbyt wysokie stężenie baru w organizmie można łączyć z wystąpieniem wysokiego ciśnienia krwi i chorobami serca.

Nie wszyscy sobie zdają sprawę skąd i dlaczego w ceramice znajdują się te niebezpieczne metale. Pierwszy czynnik to ekonomia. Dotyczy to głównie ołowiu, który jest silnym topnikiem. Dzięki niemu znacznie można obniżyć temperaturę wypalania ceramiki, co przekłada się na koszt. Dla uzmysłowienia jaka to może być oszczędność można posłużyć się przykładem: wypalając ceramikę do 800 stopni Celsjusza zużywamy np. energii za 10zł, wypalając tę samą ceramikę w tym samym piecu do temperatury 1100 stopni Celsjusza zużywamy energii za 40zł. Na powyższym przykładzie widać, że im wyższa temperatura, tym wyższy koszt podniesienia jej o 1 stopień. Tak więc obniżenie temperatury wypału ceramiki znacznie wpływa na końcową cenę produktu. Ponadto związki ołowiu i kadmu bardzo często występują w szkliwach, ponieważ szkliwa na bazie ołowiu są ciepłe i dają ładne odcienie kolorów, dzięki kadmowi zaś można uzyskać intensywne kolory od żółtego do jasnopomarańczowego. Niestety nie jesteśmy w stanie wyeliminować wszystkich źródeł pobierania do organizmu niebezpiecznych związków, które dostają się do nas drogą pokarmową, oddechową i przez skórę.

 


17:03, iveggy
Link Komentarze (2) »
piątek, 07 września 2012

 

W grudniu 2009 roku ukazał się na tym blogu taki wpis:

Wegańska ciastkarnia

Najlepsza chyba na całym świecie wegańska ciastkarnia, pod nazwą Vegan Treats, mieści się w Pennsylwanii, w USA. Ciastkarnię założyła i prowadzi miłośniczka zwierząt, weganka, Danielle Konya. Danielle piekła już desery dla wielu słynnych wegan, w tym Alicji Silverstone, Daryl Hannah i kandydata na prezydenta USA Dennisa Kuchinicha.

 

I faktycznie, ciastkarnia Vegan Treats jest najlepsza i to nie tylko pośród wegańskich! Firma American Express - znana z prestiżowych kart kredytowych, wybrała 10 najlepszych ciastkarni na świecie:

Vegan Treats, USA; Demel, Austria; Poilane, Paris; Patisserie Sadaharu, Tokyo; Sullivan Street Bakery, New York City; Flour Bakery + Café, Boston; Mindy's HotChocolate, Chicago; Salty Tart, Minneapolis; Tartine Bakery & Café w San Francisco oraz Ken's Artisan Bakery, Portland, Oregon.

 

http://www.mcall.com/entertainment/dining/mc-vegan-treats-american-express-20120906,0,6639845.story

17:39, iveggy
Link
środa, 05 września 2012

 

Może któryś ze sklepów w Polsce zdecyduje się nawiązać wspólpracę z producentem: thevegg.com/wholesale.html

 

Oczywiście jedzenie przetworzonej żywności na co dzień to nie jest najlepszy pomysł, ale osobom, które tęsknią za smakiem jajek, można polecić The Vegg.

Rocky Shepheard, który w wieku 58 lat został weganinem, aby zaprotestować przeciwko farmom i fermom przemysłowym, przypominając sobie ulubiony smak smażonych jajek, stwierdził: To nie może być takie trudne, żeby wyprodukować wegańskie jajka. Zmiksował sproszkowane drożdże odżywcze z Kala Namak (czarna sól), i stworzył coś, co ma smak bardzo zbliżony do żółtka. Pomarańczowo żółty kolor uzyskał dodając β-Karoten. Konsystencję nadały sole alginowe, wyciąg z glonów i zagęszczacz. Produkt jest bezglutenowy.

Obecnie Shepheard pracuje nad produkcją białka.



Poniższy przepis na "sadzone jajko" pochodzi z bloga vegansaurus.com

  • Żółtko:

2 łyżki proszku Vegg

1/2 filiżanki wody

 Zmiksować i włożyć do zamrażalnika na parę godzin.

  • Białko:

30 dkg twardego tofu

2 łyżki agaru

1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)

Zmiksować w robocie kuchennym, odstawić.

  • Wyjąć żółtko z zamrażalnika, zanurzyć pojemnik w gorącej wodzie, aby żółtko trochę odtajało.
  • Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem, kiedy dobrze się rozgrzeje, rozprowadzić na patelni 1/4 porcji przygotowanego tofu, starając się masę spłaszczyć.



  • Smażyć tofu przez 7-8 minut i przewróć je na drugą stronę, szybko nałożyć łyżeczkę żółtka (1/4 porcji), nadając mu okrągły kształt.

"Żółtko" powinno być wystarczająco zamrożone, aby zatrzymać okrągły kształt.

Vegansaurus twierdzi, że Vegg jest naprawdę smaczne i smakuje tak samo jak smażone jajka i ma dokładnie taką samą konsystencję.

 

The Vegg zastępuje żółtko we wszystkich możliwych przepisach, w ciastach, lodach, deserach, makaronie, sosach etc. http://www.thevegg.com/recipes.html

THE VEGG jest dostępny przez internet (Wlk. Brytania)

http://www.veganstore.co.uk

(Niemcy)

http://www.vegan-wonderland.de/catalog/-The-Vegg---veganes-Eigelb-p-3568.html

 


19:48, iveggy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 września 2012

A. Breeze Harper, absolwentka Harvardu, autorka książki "Black Female Vegans Speak on Food, Identity, Health, and Society" (Wypowiedzi Murzynek Weganek na temat Żywności, Tożsamości, Zdrowia i Społeczeństwa), prowadzi bloga SistahVegan.com, na którym dzieli się swoimi doświadczeniami. Ami Breeze ma dwójkę dzieci. Wychowuje je na diecie wegańskiej. Można im tylko pozazdrościć, że już w łonie były na etycznej zdrowej diecie.

 

 

 


12:07, iveggy , Wegańskie dzieci
Link
sobota, 01 września 2012

 

"Ale przecież Hitler był wegetarianinem" - znowu i znowu i znowu… wiecznie jakiś dowcipny mięsojad komentuje w ten sposób na każdym wegeforum.

Czasami się denerwujemy, czasami po prostu ignorujemy, ale na pewno warto znać kilka faktów historycznych. Wiedza zawsze daje nam przewagę.

1.

Hitler po dojściu do władzy w 1933 zdelegalizował wszystkie organizacje wegetariańskie w Niemczech, aresztował ich przywódców, zamknął największe wegetariańskie czasopismo, i prześladował wegetarian. W czasie wojny rozwiązano wszystkie wegetariańskie organizacje na terytoriach okupowanych, mimo że, jak podkreśla Charles Patterson, "dieta wegetariańska pomogłoby złagodzić  braki żywności powodowane wojną." (Wieczna Treblinka, 127).

2.

Historyk Robert Payne w swojej książce "Życie i śmierć Adolfa Hitlera" napisał, że wegetarianizm Hitlera był legendą i fikcją wymyśloną przez Josepha Goebbelsa, nazistowskiego ministra propagandy. Według Payne'a: "Ascetyzm Hitlera odgrywał ważną rolę w kreacji wizerunku przywódcy dla niemieckiego społeczeństwa. Według powszechnie przyjętej legendy, Hitler nie palił, nie pił, nie jadł mięsa i nie zadawał się z kobietami. Ale tylko pierwszy punkt był prawdą. Hitler często pił piwo i rozcieńczone wino, szczególnie uwielbiał bawarską kiełbasę i miał kochankę, Ewę Braun.

Jego ascetyzm był fikcją wymyśloną przez Goebbelsa, aby podkreślić całkowite oddanie, samokontrolę i wyższość Hitlera - co miało go wyróżniać na tle innych ludzi. Dzięki takiej ascezie mógł twierdzić, że poświęcił wszystko. W rzeczywistości Hitler lubił sobie dogadzać."

3.

Rynn Berry, doradca ds. historycznych dla organizacji North American Vegetarian Society oraz członek Advisory Board of EarthSave w swoim eseju zatytułowanym "Dlaczego Hitler nie był wegetarianinem" napisał:

"Dione Lucas [znana szefowa kuchni, ur. w Anglii] (…) jako jedna z pierwszych z powodzeniem otworzyła  szkołę sztuki kulinarnej w Stanach Zjednoczonych. Była też jedną z pierwszych szefów kuchni popularyzujących kuchnię francuską w telewizji amerykańskiej w latach 50-tych i 60-tych. W latach 1930-tych, zanim wyjechała do USA, pracowała jako szef kuchni w hotelu w Hamburgu, gdzie Adolf Hitler był jednym z jej stałych klientów."

Dione Lucas często gotowała dla Hitlera. Z jej książki kucharskiej The Gourmet Cooking School Cookbook jasno wynika, że Hitler nie był wegetarianinem: "Nauczyłam się tego przepisu, kiedy przed II wojną światową pracowałam jako kucharka w jednym z dużych hoteli w Hamburgu w Niemczech. Nie chcę zepsuć wam apetytu na nadziewanego gołębia, ale może zainteresuje was informacja, że to był ulubiony przysmak pana Hitlera, który często jadał w hotelu."

4.

W 1937 roku odebrała sobie życie zakochana w Hitlerze jego siostrzenica. Wg znajomej Hitlera pani Hess: "Mówił, że zamierza przyjąć wegetarianizm. Od tego czasu nie jadł mięsa, poza pierogami z wątróbką." A wg biografii Johna Toland, dr Kalechofsky komentuje: "jest to zgodne z innymi opisami diety Hitlera, która zawsze zawierała jakiś rodzaj mięsa: czy to szynkę, kiełbasę lub pierogi z wątróbką."

5.

Miłośnik zwierząt?

Podobno Hitler sam się zastrzelił, a jego kochanka Ewa Braun zażyła cyjanek. Kiedy Hitler zapytał swojego lekarza, jaki jest najskuteczniejszy sposób na samobójstwo, lekarz poradził mu, by strzelił sobie w skroń, a zarazem połknął ampułkę z cyjankiem.

Mimo że uważa się powszechnie, że Hitler wolał towarzystwo swoich psów niż ludzi, to nie miał żadnych oporów, by najpierw wypróbować, jak działa cyjanek na swoim "ukochanym" psie Blondi.

 

http://zoogenesis.wordpress.com/2011/10/04/but-hitler-was-not-a-vegetarian/

http://www.foodrevolution.org/askjohn/47.htm

http://www.vegsource.com/news/2010/03/why-hitler-was-not-a-vegetarian.html

http://www.naturalnews.com/025163_Hitler_vegetarian_vegetarianism.html

http://www.vegsource.com/berry/hitler.html

Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm