Lekarz radzi

poniedziałek, 22 października 2012

 

Następne video dr Gregera, tym razem dotyczące alternatywnego sposobu leczenia depresji.

 


 

  http://nutritionfacts.org/video/saffron-vs-prozac/

Tekst:

Podczas kontrolowanych przez placebo, prowadzonych metodą podwójnie ślepej próby badań nad wpływem szafranu na objawy PMS, naukowcy zauważyli również znaczne obniżenie objawów depresyjnych. Prawdopodobnie biorące udział w badaniach kobiety po prostu czuły się dużo lepiej.

Ale naukowcy postanowili przeprowadzić dalsze badania.

Miliony ludzi cierpi na depresję, chorobę, która obezwładnia i może nawet zakończyć się zgonem, w wyniku samobójstwa.


Pilotażowe, randomizowane, prowadzone metodą podwójnie ślepej próby badanie "Szafran vs. prozac"

- przez 6 tygodni 40 pacjentów chorych na depresję kliniczną otrzymywało  codziennie identyczne kapsułki zawierające szafran (30 mg) albo prozac (20 mg).

Już po tygodniu odnotowano znaczący spadek objawów depresyjnych



i dalszy spadek w ciągu następnych tygodni. Jedna z kresek odpowiada grupie biorącej prozac, a druga grupie biorącej szafran, i jak widzicie, tak naprawdę to nie ma znaczenia, która jest która, ponieważ obie substancje działały tak samo dobrze.

Oczywiście z tą różnicą, że dysfunkcji seksualnych doświadczyło 20% osób zażywających prozac, a nikt w grupie osób zażywających szafran.

Pacjenci i ich rodziny mogą zauważyć, że alternatywna medycyna, chociaż nie uczy jej się w szkołach medycznych i zwykle nie stosują jej lekarze kliniczni, może być dodatkowym lub nawet lepszym sposobem leczenia niż medycyna konwencjonalna.

Ale w większości przypadków po prostu nie istnieją na to udokumentowane dowody.



czwartek, 07 czerwca 2012

Następne pożyteczne video nagrane przez dr Gregera :)

 

 

Tekst:

Rada ds. nabiału zaprzecza, że istnieje związek między spożywaniem mleka i zwiększonym wydzielaniem śluzu ... i obwinia za to Żydów. Mit ten według tej Rady pochodzi od XII-wiecznego żydowskiego lekarza. Nie chodzi im o byle jakiego lekarza z XII wieku, ale o samego Mojżesza Majmonidesa.

A czego dowiedzieliśmy się na ten temat w ciągu ostatnich 800 lat?

Najnowsze badania opublikowane w zeszłym roku (2009) noszą tytuł  "Czy mleko zwiększa ilość wytwarzanego śluzu?"

Czy to jest fakt? Czy też fikcja?

Okazuje się, że jest to FAKT.

Białko mleka - kazeina - rozkłada się w żołądku i wytwarza substancję zwaną kazomorfiną, która, na co wskazuje sama nazwa, działa podobnie jak opium.

Z ewolucyjnego punktu widzenia może to mieć sens, ponieważ przetrwanie gatunku może zależeć od ścisłego związku między matką a niemowlakiem.

Prawdopodobnie receptory opioidowe znajdujące się na gruczołach śluzowych i w drogach oddechowych reagują na morfinę, którą zawiera mleko, co potencjalnie może zwiększyć wytwarzanie i wydzielanie śluzu przez gruczoły układu oddechowego.

To może wyjaśnić, dlaczego podgrupa ludzi cierpiących na wzmożoną ilość śluzu (flegmy) w drogach oddechowych, doświadczyła, że wiele z tych symptomów, w tym astma, ulega poprawie na diecie eliminującej nabiał.

Może Majmonides miał jednak rację.

 

link 

23:08, iveggy , Lekarz radzi
Link
piątek, 18 maja 2012

 

Dzisiaj następne tłumaczenie króciutkiego video przygotowanego przez dr Michaela Gregera. Odcinek ten poświęcony jest owocom - które owoce są najlepsze dla naszego organizmu, pod względem zawartości przeciwutleniaczy. Ale dlaczego przeciwutleniacze są aż tak ważne?

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, zyskują ostatnio coraz więcej zwolenników i nie dzieje się to bez powodu. Przeciwutleniacze w diecie zapobiegają zaburzeniom lub spowalniają ich przebieg. Przeciwutleniacze w żywności zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, zwyrodnienia plamki żółtej, cukrzycy a nawet raka. (link)

Aby zrozumieć znaczenie przeciwutleniaczy, należy najpierw wyjaśnić czym one są i w jaki sposób pomagają organizmowi zwalczać choroby.

Przeciwutleniacze są grupą witamin, minerałów oraz karotenoidów (takich jak witamina C, witamina E, beta-karoten, czyli substancja, która np.: nadaje pomarańczom charakterystyczny pomarańczowy kolor).

Ich zadaniem w organizmie człowieka jest zwalczanie tak zwanych wolnych rodników. Wolne rodniki, które występują w organizmie człowieka, są natomiast ubocznym produktem przemiany materii. Powstają podczas zużywania tlenu do produkcji energii, a także wówczas, gdy organizm zwalcza infekcje. Wzmożona produkcja wolnych rodników ma miejsce w warunkach zanieczyszczenia środowiska, gdzie oddziałuje na nas smog, dym, a także pestycydy. Niektóre leki również powodują ich wzrost. Wolne rodniki są niebezpieczne, ponieważ mogą uszkadzać, a nawet zabijać zdrowe komórki. (link)



Tekst:

Dieta roślinna chroni przed chorobami wywołanymi stresem oksydacyjnym.

Ale które pokarmy roślinne są najlepsze?

Najzdrowsze są jagody (nie chodzi tutaj specyficznie o czarne jagody, ale o owoce bez pestek)

Dla porównania: tyle przeciwutleniaczy zawierają najpopularniejsze owoce w USA czyli banany i jabłka.

Najpopularniejszym owocem na świecie jest mango, które wygląda trochę lepiej...

ale żaden z tych owoców nie dorównuje jagodom: truskawkom, czarnym jagodom, malinom, żurawinom, jeżynom...

Tylko te jagody są dostępne dla większości z nas, chyba że ktoś ma dostęp do owoców czarnej bażyny albo dzikiej róży...

Ale wróćmy do owoców, które można kupić w sklepie.

A owoce goji?

Omówię je w oddzielnym video, poświęconym suszonym owocom.

A np. porcja tahitańskiego soku noni?

Nie dorównuje nawet bananom.

A jeszcze smutniej wygląda szklanka zielonych winogron, które technicznie należą do jagód, ale pod względem wartości odżywczych są jak biały chleb na tosty królestwa owoców.

A co z owocami açai?

Przeprowadzono na temat açai badania, opublikowane w ostatnim wydaniu magazynu Experimental Gerontology, których tytuł mnie zainteresował:

"Owoce palmy açai pomagają przetrwać będącym na diecie wysokotłuszczowej."

Pomyślałem, że to jest bardzo interesujące... aż ponownie przeczytałem

"Owoce palmy açai pomagają przetrwać MUCHOM będącym na diecie wysokotłuszczowej."

Komu to jest potrzebne? Pewnie naukowcy łapali muchy przy śmietniku koło restauracji fast food.

Niestety owoców açai nie objęły te badania. Miejmy nadzieję, że znajdą się w następnych badaniach.

Do tego czasu zachęcam wszystkich, by codziennie jedli jagody. Miejcie zawsze w lodówce torebkę zamrożonych jagód, takich jakie lubicie. Ale pamiętajcie, że jeżyny mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż np. truskawki.



wtorek, 08 maja 2012

Niedawno przetłumaczyłam fragmenty wywiadu z lekarzem, który zaleca dietę wegańską, Michaelem Gregerem. Dr Greger nie tylko uważa, że dieta ta jest zdrowsza, ale także aktywnie ją propaguje, dając wykłady w całym kraju i zagranicą, a ponadto niemal co tydzień publikuje video, zawierające ciekawe i nowe informacje na temat zdrowego odżywiania się.

Dlatego od dzisiaj postaram się mniej więcej co tydzień tłumaczyć jedno z jego video i zamieszczać je tutaj w nowej serii: Lekarz radzi.

Dzisiejsze video mówi o tym, jak wysoką zawartość przeciwutleniaczy ma indyjski agrest, sprzedawany w formie sproszkowanej (amla).

 

 

 

 Tekst:

Według badań, najbardziej dokładnych w historii, na naszej planecie istnieją tylko trzy pokarmy, które mają więcej przeciwutleniaczy niż goździki. Jednym z nich jest amla, proszek z suszonego agrestu indyjskiego.

Ma nie tylko silne działanie, ale jest też bardziej "przyjazny". Możecie dodać całą łyżeczkę do koktajlu i nawet nic nie poczujecie. A spróbujcie dodać łyżeczkę goździków. Po jednym łyku padniecie na podłogę.

Przyjrzyjmy się typowemu amerykańskiemu śniadaniu pod kątem zawartości przeciwutleniaczy:

Na przykład boczek z jajkiem. Albo miska płatków kukurydzianych z mlekiem. Muffina. Racuchy z syropem. Bułka z twarogiem.

Porównajmy to z koktajlem, który wypiłem dziś rano.

Szklanka niesłodzonego mleka sojowego, pół szklanki mrożonych jagód… Oo, już muszę zeskalować ekran... Miąższ dojrzałego manga meksykańskiego.

Już samo tylko mango ma więcej przeciwutleniaczy niż to normalne śniadanie.

Łyżka zmielonego siemienia lnianego i mój poprzedni tajemny składnik: garść suszonych listków białej herbaty, wszystko razem zmiksowane.

To kiedyś było moje typowe śniadanie, ale teraz dodaję łyżeczkę sproszkowanego suszonego agrestu.

I znowu zabrakło nam miejsca na ekranie, zobaczcie.

Ta ilość agrestu kosztuje jakieś 4 centy. 4 centy, a zobaczcie, ile wnosi do mojego koktajlu.

1500 jednostek przeciwutleniaczy, a ja przecież nawet się dobrze jeszcze nie obudziłem.

Dużo więcej niż te 5 śniadań razem wziętych.

Prawdę mówiąc, to jest więcej niż tygodniowa dawka przeciętnej osoby. Mógłbym wypić mój koktajl i przez resztę tygodnia nie jeść nic poza pączkami, a większość ludzi i tak by mnie nie dogoniła (w ilości przeciwutleniaczy).

Mimo że do blendera włożyłem świetne rzeczy, jagody, herbatę… to jednak ponad połowa mocy przeciwutleniaczy pochodzi z tej łyżeczki sproszkowanego agrestu, która kosztuje 4 centy.



poniedziałek, 02 kwietnia 2012

Dr Michael Greger jest lekarzem, autorem książek i daje wykłady na temat zdrowego odżywiania się oraz sprawiedliwości społecznej na całym świecie.

Dla mnie najbardziej interesujące jest to, że na swoim kanale youtube dr Greger zamieścił setki nagranych przez siebie krótkich filmów na tematy związane z odżywianiem się i zdrowiem, np. 2 minutowe video o zdrowotnych korzyściach soku z jarmużu, czy też o tym, że ryż zawiera śladowe ilości arszeniku. Każdy film oparty jest na naukowych publikacjach. Swobodnie można spędzić cały miesiąc oglądając te bardzo ciekawe i kształcące filmy (na razie dostępne tylko w j. ang.).

Poniżej tłumaczenie fragmentów wywiadu z dr Michaelem Gregerem



Jakie korzyści zdrowotne daje dieta wegańska?
Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne (ADA) opublikowało oficjalny dokument w sprawie diety wegetariańskiej. Według ADA, istnieją dowody na to, że wegetarianie rzadziej chorują na niektóre choroby powszechne w dzisiejszych czasach w świecie zachodnim, takie jak np. otyłość.

Wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi, rzadziej chorują na cukrzycę, choroby serca, otyłość oraz nowotwory. Ale nie dotyczy to tylko tych znaczących zabójców. Wegetarianie również zdają się rzadziej cierpieć na artretyzm. Rzadziej mają problemy z nerkami, kamieniami żółciowymi, hemoroidami, zaparciami, uchyłkami jelita grubego, a nawet rzadziej chorują na zapalenie wyrostka robaczkowego. Lista jest długa.

Co w praktyce weganie mogą zrobić, aby zmaksymalizować korzystne efekty zdrowotne?
Zdrowa dieta wegańska jest prawdopodobnie najzdrowszą dietą jaka istnieje, ale należy pamiętać, że powiedziałem "zdrowa". To że jesteś wegetarianinem/nką czy weganinem/nką nie znaczy, że odżywiasz się zdrowo.

W moich podróżach po różnych uczelniach napotykam takich wegan, którzy odżywiają się łakociami, bułkami, frytkami i piwem - wegetariańskim jedzeniem, które nie poprawia naszego zdrowia.

Nawet zdrowo odżywiający się weganie mogą być zaskoczeni, że kilka drobnych zmian może pozwolić im poprawić zdrowie, na przykład właściwa dawka witaminy B12, czy to jako suplementu czy spożywając żywność do której dodano B12, oraz spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3, np. jedząc zmielone siemię lniane.(…)

 

Dał pan wiele wykładów na temat korporacyjnej globalizacji i jak wpływa to na prawa zwierząt. Jakie są bieżące zagadnienia i jak ludzie mogą działać?
Międzynarodowe, niedemokratyczne instytucje prowadzone przez korporacje, takie jak Światowa Organizacja Handlu (WTO), likwidują prawa chroniące zwierzęta już od dziesięcioleci. Na przykład, WTO zaatakowała naszą Ustawę o Gatunkach Zagrożonych, kiedy aktywiści próbowali ratować żółwie morskie, a potem WTO skutecznie wypatroszyła Ustawę o Ochronie Ssaków Morskich, kiedy aktywiści próbowali ratować delfiny.

Obecnie ochrona zwierząt na farmach przemysłowych w Europie jest wycofywana na rzecz "wolnego handlu".

Zachęcam wszystkich do słuchania moich wykładów na temat "globalizacja a zwierzęta", dostępnych na mojej stronie.

 

Gdzie można otrzymać więcej informacji na temat wegańskiego odżywiania się?
Każdy może swobodnie do mnie zadzwonić lub napisać - w każdej chwili, w każdej sprawie.

Jestem osiągalny pod numerem (w USA) (206) 312-8640 oraz mailem mhg1@cornell.edu

Wydaję również bezpłatny e-miesięcznik. Aby go zaprenumerować, proszę wysłać pustego maila na adres: subscribe@lists.riseup.net

Moja strona to www.VeganMD.org



20:43, iveggy , Lekarz radzi
Link
Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm