Przepisy

czwartek, 02 lutego 2012

 

Poniższy przepis pochodzi z bloga aktorki i autorki książki The Kind Diet (Życzliwa dieta), Alicii Silverstone:

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1/3 szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 2 łyżki cukru pudru

 Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 1800 C i wyłóż foremki do babeczek papierowymi wkładkami. W mniejszej misce wymieszaj mleko sojowe, ocet i skrobię i odstaw na bok.
  2. W dużej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i sól. Zrób w środku wgłębienie na mokre składniki.
  3. Wymieszaj  dokładnie widelcem mleko sojowe tak, aby rozpuścić skrobię i wlej do przygotowanej miski z mąką, proszkiem, sodą, gałką i solą. Dodaj olej, cukier i wanilię i dobrze wymieszaj.
  4. Wypełnij foremki do samego wierzchu. Umieść czubatą łyżkę dżemu w centrum każdej foremki, uważając, aby nie przelać. Dżem opadnie na dno podczas pieczenia.
  5. Piecz babeczki przez 21 - 23 minut. Zostaw, aż wystygną. Niech postoją nie przykryte przez całą noc w chłodnym i suchym miejscu. Z pomocą sitka posyp cukrem pudrem przed podaniem.



21:20, iveggy , Przepisy
Link
czwartek, 15 grudnia 2011

 

 Przepis pochodzi z bloga Alien's Day Out

 

1/4 szklanki rumu lub whisky

3/4 - 1 szklanki suszonych owoców:

  • rodzynki
  • rodzynki sułtańskie
  • suszone wiśnie
  • suszone morele
  • suszona żurawina
  • karmelizowana skórka pomarańczy
  • tropikalne suszone owoce (jak papaja, mango, ananasy)

125g mąki pszennej (1 szklanka)

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 1/2 szklanki mleka sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego (brązowego)

45ml oleju rzepakowego

 80 g cukru (3/8 szklanki)

 2 łyżeczki mąki sojowej

2 łyżki melasy

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalne)

garść obranych migdałów - (migdały można łatwo obrać, po namoczeniu przez kilka godzin)


1. Suszone owoce namocz w rumie/whisky przez co najmniej 24 godziny, mieszając co jakiś czas, tak aby wszystkie kawałki zmiękły.

2. Rozgrzej piekarnik do 175C. Wyłóż papierem do pieczenia foremkę (lub wysmaruj olejem i posyp lekko mąką).

3. Przesiej mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.

4. W osobnej misce, dodaj ocet do mleka sojowego i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj mąkę sojową, olej, cukier, melasę, ekstrakty i dobrze wymieszaj.

5. Zmieszaj mokre i suche składniki, aż osiągniesz gładką masę, a następnie dodaj namoczone suszone owoce i migdały. Uważaj, aby nie przemieszać.

6. Wlej masę do przygotowanej foremki i udekoruj migdałami. Piecz przez 40-50 minut, lub dopóki nie wygląda ładnie i jest ciemne na górze, a wykałaczka wychodzi czysta. Uważaj, aby nie dotykać zbyt często, bo owoce spadną na sam dół!

 



środa, 05 października 2011

 

Przepis pochodzi ze strony: lapuremama.com

 

 Składniki:

  • 1/2 szklanki surowych nerkowców
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ponad 1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

W blenderze zmiksować nerkowce z czosnkiem, tak by powstała jednolita masa.

Dodać bazylię, sól, pieprz i około 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Włączyć blender (lub robot kuchenny) i powoli dolewać resztę oliwy. Ewentualnie można dodać więcej oliwy, powoli i w małych ilościach.

Miksować, aż powstanie gładka masa, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pesto doskonale nadaje się do makaronu, kanapek i innych dań.



piątek, 09 września 2011

Przepis pochodzi ze strony: indianapublicmedia.org

 Historia tych ciastek sięga początków tzw. Nowego Świata i najprawdopodobniej do Meksyku przywieźli je Europejczycy, ponieważ są one uderzająco podobne do ciasteczek, jakie piecze się w Europie i Rosji.

Chociaż nie potrzebne jest wesele, aby delektować się tymi pysznymi kulkami, to tradycyjnie mają one przynieść szczęście i pomyślność nowo zaślubionej parze. Można je upiec i włożyć pomiędzy prezenty ślubne.

 

Wegańskie meksykańskie ciastka weselne

  • 2 ¼ szklanki mąki
  • ¾ szklanki drobno zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
  • 2/3 szklanki cukru pudru, plus trochę ekstra do posypania
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wegańskiej margaryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

  1. Przesiej suche składniki, odstaw na bok.
  2. W blenderze zmiksuj margarynę i syrop klonowy. Kiedy już osiągniesz konsystencję puszystej masy, dodaj wanilię i jeszcze raz zmiksuj.
  3. Dodaj powoli suche składniki, w czterech partiach. Mieszaj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  4. Następnie podziel ciasto na dwie części i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  6. Wyłóż blachy pergaminem.
  7. Kładź po jednej łyżce ciasta uformowanego w kulkę na blachę.
  8. Piecz aż zaczną brązowieć (około 12-15 minut). Wyjmij z piekarnika i zostaw je na chwilę, aby nieco ostygły.
  9. Następnie obtocz je w cukrze pudrze.
  10. Pozostaw do ostygnięcia.



23:55, iveggy , Przepisy
Link
niedziela, 21 sierpnia 2011

Przepis pochodzi z wegańskiego bloga Fat Free Vegan Kitchen



  • 1 szklanka pełnej mąki
  • 1 1/4 szklanki mąki grahamki (lub tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka startej skórki ze świeżej pomarańczy
  • 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki rodzynek (opcjonalnie)


Wylać niewielką ilość oleju rzepakowego na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać startą skórkę, sok i rodzynki do wgłębienia w środku. Szybko wymieszać, tylko na tyle, aby masa się połączyła.
 
Kiedy patelnia jest gorąca, wlewać ciasto (ok. ¼ szklanki) i smażyć, aż na wierzchu pokażą się bańki. Przewrócić na drugą stronę, i smażyć aż spód nabierze złotego koloru. Podawać natychmiast. Można polać syropem z agawy lub kolonowym itp.



22:54, iveggy , Przepisy
Link
środa, 20 lipca 2011

Poniższy przepis pochodzi z koreańskiego wegańskiego bloga aliensdayout.com

 

 

  • ¼ szklanki + 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka sojowego w proszku
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki masła kakaowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii


1) Przesiać cukier puder, sojowe mleko w proszku i sól do miski i odstawić.

2) W małym rondlu roztopić na średnim ogniu masło kakaowe. Wlać roztopione masło do poprzednio przygotowanej miski i ubić z pozostałymi składnikami na gładką masę. Dodać wanilię i dokładnie wymieszać.

3) Wlać masę do wybranej formy (lub foremek).

Zostawić czekoladę na około 20 minut, aby trochę stwardniała, następnie włożyć do lodówki na godzinę.

Można też dodać posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe etc.



 Masło kakaowe.

  Roztopione masło kakaowe.

 


piątek, 27 maja 2011

Dzisiaj przepis z japońskiego bloga:

Kwiaty wiśni, kwiaty wiśni opadły z drzew, wiosna dotarła do Tokio. Japonię dotknęło trzęsienie ziemi, i modlę się o szybką odbudowę.

Dzisiaj pokażę wam, jak zrobić (bez)mięsny sos. Zamiast mięsa używam soi. Soja jest taka zdrowa i wspaniale smakuje. Jeśli nie macie soi, to cieciorka też jest w porządku.

 Składniki na 1 porcję

 1/3 szklanki ugotowanej soi

1 zielona papryka

1/4 cebuli (ok. 2 uncje)

1/2 pomidora (ok. 3 uncje)

1 łyżka miso

1 łyżka ketchupu

 

Soję gotujemy i kroimy. Kroimy też zieloną paprykę i cebulę. Pomidory kroimy na trochę większe kawałki.

 

 


 

 

Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy miso i ketchup, i gotujemy przez 3-5 min, po czym zdejmujemy z ognia.

 


 

 

 

 

 

Sosem polewamy przygotowany wcześniej makaron.




 

 

 

 

 

 


 

 



08:19, iveggy , Przepisy
Link
piątek, 06 maja 2011

Dzisiaj przepis na wegańskie sushi, zaczerpnięty z bloga colourfulpalate.

Sushi na pewno się uda, ja kiedyś dość często je robiłam, co prawda bez dokładnego przepisu, ale bardzo podobne.

Składniki:

  • Japoński ryż do sushi (albo "lepki" ryż)

[Ryż bardzo dokładnie wypłukać (można odstawić na 30 min przed gotowaniem), ugotować w proporcjach 1 szkl. ryżu do  1 i 1/4 szkl. wody]

  • Arkusze wodorostów Nori
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Pokrojona w długie strączki marchewka
  • Ogórek pokrojony w długie i cienkie paseczki
  • Marynowany imbir
  • Marynowane grzyby
  • Prażone ziarna sezamu (do posypania gotowego sushi)


Na zdjęciach nie ma tych składników, ale warto także dodać:

  • Awokado (pokrojone w cienkie paseczki)
  • Proteina sojowa czy imitacja ryb, krewetek etc.
  • Pasta wasabi

[Oczywiście można sobie dowolnie wybrać składniki]

 

Wymieszać ryż z octem ryżowym (ok. 2 łyżki octu ryżowego na 2 szklanki ryżu). (Można też doprawić ryż niewielką ilością cukru).

Umieścić  arkusz wodorostów na macie bambusowej (błyszczącą stroną na dół).  Wyłożyć około 1/3 szklanki ryżu i rozłożyć równomiernie. Zostawić 2 centymetry z jednej strony.  

 Ryż można też pokropić sosem sojowym.

 Poukładać przygotowane składniki.

 Zwinąć w rulonik za pomocą maty bambusowej.

Pokroić i posypać ziarenkami prażonego sezamu.


sobota, 23 kwietnia 2011


Dzisiaj świateczny przepis na wegańskie ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi ze strony: Vegan.SheKnows.com

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
  • 3 / 4 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki grubo startej marchwi
  • 1 puszka rozdrobnionego ananasa (około ½ szklanki)
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 3 / 4 szklanki suszonych porzeczek
  • 1 / 2 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan
  • ½ szklanki białego serka wegańskiego (można zastąpić gęstą wegańską śmietanką)
  • ½ szklanki wegańskiej margaryny
  • 3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (ok. 33 cm x 22 cm)

2. W małej misce wymieszaj siemię lniane z wodą. Odstaw na bok.

3. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i goździki.

4. W dużej misce zmiksuj cukier, brązowy cukier i olej, aż się dobrze połączą. Następnie dodaj len i ponownie zmiksuj.

5. Powoli dodawaj mąkę i miksuj, aż masa stanie się wilgotna. Dodaj startą marchew i resztę składników (oprócz serka, margaryny i cukru pudru) i wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej blachy.

6. Piecz przez 50 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

7. Zostaw ciasto do wystygnięcia.

8. W międzyczasie zmiksuj wegański biały serek (ewentualnie gęstą wegańską śmietankę) z margaryną. Następnie dodaj cukier puder i zmiksuj ponownie. (Ilość można zwiększyć, i posmarować nią przekrojone ciasto.)

9. Posmarować wierzch kremem.

poniedziałek, 14 lutego 2011

 

Walentynki, chociaż często kojarzą się z komercyjnym rozkręcaniem rynku ze słodyczami i kwiatami, to jednak poza handlowym aspektem, są bardzo przyjemnym świętem, dającym nam okazję do wyrażenia naszych uczuć w stosunku do przyjaciół i osób kochanych. Nie musimy kupować kwiatów i słodyczy, wystarczy trochę fantazji i wysiłku, aby spędzić ten dzień w przyjemnym wegańskim stylu.

Danie to jest bardzo podstawowe i proste, ale wygląda świetnie:

 

Składniki

na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 50 g zarodków pszennych
  • 5 łyżek oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
  • 120 ml piwa

na farsz:

  • 250 g dyni
  • 2 garście soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta zmielonych nasion sezamu, kminku i kolendry, ew. sól

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę i zarodki pszenne, dodać olej i powoli dodawać piwo, mieszać, aż ciasto stanie się gładkie i nie lepkie, elastyczne. Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, lepiej na dłużej. Można przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce, zawinięte w plastikową folię.

Farsz: umytą dynię pokroić w kostkę. W rondlu podsmażyć zmiażdżony lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, w zależności od tego, czy chcesz go usunąć później, czy nie. Dodać pokrojoną dynię, dwie garście soczewicy, przyprawy oraz szklankę wody. Gotować przez około dwadzieścia minut, aż woda wyparuje prawie całkowicie, a soczewica zamieni się w masę.

Rozwałkować ciasto i wyciąć wiele elementów z formy w kształcie serca. Ułożyć serca na blasze do pieczenia. Na każde serce wyłożyć łyżkę przygotowanego farszu, po czym przykryć je drugim kawałkiem, lekko dociskając na brzegu, żeby je zamknąć.

Piec w temperaturze 200 °C przez około 20 minut. Można zostawić trochę farszu do dekoracji. Świetnie smakują, kiedy wystygną.

Przepis ze strony: veganwiz.com


04:37, iveggy , Przepisy
Link
piątek, 31 grudnia 2010

Przepis ze strony paneful.wordpress.com

Składniki

1 puszka (400ml) mleka kokosowego (najlepiej organicznego)

1/2 szklanki mleka migdałowego (można zrobić samemu)

30-60 ml espresso (kawa przygotowana w elektrycznym ekspresie do kawy lub w makinetce)

1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilii

cynamon

Sposób przyrządzenia:

Mleko kokosowe i migdałowe wymieszać w średniej wielkości garnku i podgrzać na średnim ogniu albo pod ciśnieniem w ekspresie do kawy. Uważać, żeby nie podgrzać mleka za mocno. Wlać przygotowane wcześniej espresso do filiżanki, dodać podgrzane mleko, wanilię i posypać niewielką ilością cynamonu.


05:23, iveggy , Przepisy
Link
czwartek, 23 grudnia 2010

Przepis na to ciasto jest w jakimś sensie kontynuacją wczorajszego bloga, ponieważ pochodzi od Jonathana Balcombe. Nie miałam okazji go wypróbować, ale dr Balcombe napisał, że jest to jedno z najlepszych ciast do kawy, jakie jadł.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki bezmlecznej śmietany (przepis poniżej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka sojowego (ryżowego, migdałowego itp.)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Bezmleczna śmietana

  • 1 opakowanie jedwabistego tofu (ok. 35 dkg)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari

 

Kruszonka

  • 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 150 C.
Wysmaruj olejem foremkę 20cm x 20 cm.

W małej miseczce wymieszają składniki na kruszonkę, i odstaw ją na bok.

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną i sól.

Składniki na śmietanę wymieszaj w blenderze na gładką kremową masę.

Dodaj śmietanę, olej, mleko sojowe (lub inne) oraz wanilię i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przelej masę równomiernie do formy, po czym posyp ją przygotowaną kruszonką.

Czas pieczenia 30-35 min.

Przepis dzięki uprzejmości Jonathana Balcombe.

03:58, iveggy , Przepisy
Link
sobota, 20 listopada 2010

Przepis pochodzi z bloga Kim Barnouin, współautorki 'Wegańskiej Bogini'.

Zanim zostałam weganką, na śniadanie zawsze jadłam jajka doprawione ketchupem. Powinno się je sprzedawać razem w jednym pudełku. W tym przepisie tofu zastępuje jajka, a przeciwzapalne właściwości curry sprawiają, że jest ono zdrową alternatywą dla ketchupu. Jest to naprawdę szybki i niekonwencjonalny posiłek, odpowiedni na lunch lub obiad.

- Kim

(6 porcji)

  • 1 opakowanie twardego tofu (400 g), osuszonego i rozdrobnionego widelcem
  • 1/2 szklanki (80 g) pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1 starta marchew
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • ¼ szklanki (45 g) suszonych porzeczek
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów (opcjonalne)
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/2 szklanki (120 ml) wegańskiego majonezu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka nektaru z agawy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 chlebki pita, przekrojone na pół i podgrzane.

 

Tofu gotować na parze, na sitku nad garnkiem z 2.5 cm wrzącej wody, przez 10 minut. Następnie przełożyć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, co pozwoli je osuszyć.

W dużej misce wymieszać tofu, cebulę, marchew, seler, porzeczki i migdały. W małej misce ubić rózgą curry, majonez, sok z cytryny, trochę startej skórki z cytryny, musztardę, nektar z agawy, sól i pieprz, otrzymamy z tego sos. Dodać sos do masy z tofu i delikatnie ale starannie wymieszać. Włożyć do lodówki na 15-30 minut. Podawać w chlebku pita.

Link

01:35, iveggy , Przepisy
Link
środa, 10 listopada 2010

 

 

 

  • 3 szklanki cukru pudru
  • ok. 20 dkg wegańskiego białego serka kremowego
  • 1 ½ łyżeczki wanilii
  • niesłodzone kakao
  • 35 dkg gorzkiej czekolady ****

  1. Serek ubij w mikserze. Następnie dodawaj po ½ szklanki cukru pudru, miksując, aż masa będzie gładka.
  2. Dodaj roztopioną czekoladę i wanilię i dalej miksuj.
  3. Włóż do lodówki na godzinę, lub aż masa stwardnieje.
  4. Uformuj kulki i obtocz je w kakao. Wstaw ponownie do lodówki.

 

****Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Kąpiel wodna: do naczynia włóż pokruszoną czekoladę, dodaj 3 łyżki wody i umieść nad garnkiem z gorącą, ale nie gotującą się wodą. Czekolada powinna roztapiać się powoli. Roztopioną czekoladę odstaw na 15 minut, aby przestygła. Aby trufle się udały, czekolada musi być miękka, ale prawie zimna.(instrukcja ze strony foody.pl)

link


03:29, iveggy , Przepisy
Link
wtorek, 05 października 2010

Przepis ze strony meatoutmondays


Składniki:

  • 2-3 duże marchewki
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
  • 1 ½ łyżeczki curry
  • 1 ¾ szklanki wywaru z warzyw
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól
  • podsmażone ziarna słonecznika (łuskane)

Gotować marchewkę, cebulę, imbir i curry w wywarze z warzyw przez 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.

Odstawić do schłodzenia. Kiedy ostygnie, dodać sól, zmiksować w blenderze na gładką masę. Ponownie zagotować, dodając powoli mleko kokosowe i dokładnie wymieszać.  Przed podaniem, posypać prażonym słonecznikiem.


sobota, 02 października 2010

Na podstawie artykułu How to Make Vegan Bubble Tea

Herbata z bąbelkami to pochodzący z Tajwanu słodzony napój, który zyskał popularność na całym świecie. Zazwyczaj przygotowuje się go z esencji herbaty lub owoców, zmiksowanych z mlekiem i lodem. Ostatnim składnikiem, któremu ten napój zawdzięcza swoją nazwę, są perełki tapioki.

W kawiarniach do bąbelkowej herbaty podaje się grubą słomkę, przez którą wypija się perełki tapioki. Niektóre kawiarnie oferują wegańską opcję bąbelkowych herbat (np. herbata z samego soku czy herbata z mlekiem sojowym, ryżowym czy migdałowym), ale nie jest to częste. I choć może wydawać się to trudne, w rzeczywistości w domu można samemu szybko zrobić własną 100% wegańską herbatę z bąbelkami.

Poniżej podaję kilka podstawowych przepisów, które można udoskonalić/zmienić, zależnie od tego, jaki smak lubicie.

Jak gotować Perły Tapioki:

Zwykle perły tapioki gotuje się w proporcjach 1:5 (1 porcja tapioki na 5  porcji wody). Jest też błyskawiczna tapioka, która nie wymaga zbyt dużo wody. Najlepiej jest przeczytać instrukcję na opakowaniu. Oto podstawowy przepis na lekko słodkie i miękkie perełki:

Składniki:

  • 1 szklanka perełek tapioki (ekspresowej)
  • 5 szklanek wody
  • ½ szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Perły tapioki, wodę i cukier połączyć w garnku średniej wielkości i mieszać, aż cukier się rozpuści.
  2. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż perły zmiękną, ale nadal będą w środku lepkie/ciągnące.

Jak zrobić herbatę z bąbelkami na bazie herbaty

Składniki:

  • Torebka herbaty (twojej ulubionej np. czarnej, zielonej, chai)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub ½ łyżki brązowego cukru
  • 4-6 kostek lodu
  • 1/3 filiżanki ugotowanych perełek tapioki
  • Mleko sojowe (lub migdałowe, kokosowe, ryżowe czy konopne)

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć torebkę herbaty do szklanki i wlej ok. ½ szklanki wrzątku. Pozwól, żeby herbata dobrze się zaparzyła.
  2. Kiedy już jest gotowa, wlej ją do blendera. Dodaj syrop czy cukier, kostki lodu i mleko (ok. ¾ szklanki)
  3. Miksuj na wysokich obrotach na gładką masę.
  4. Wrzuć perełki tapioki do wysokiej szklanki, w której serwujesz napój. Na wierzch wlej przygotowany płyn.

Jak zrobić bąbelkowy napój na bazie owoców:

Zupełnie tak samo robi się owocowy napój z bąbelkami, z tym, że zamiast esencji do blendera wkłada się owoce (np. 1 banan, garść jagód, 4-6 truskawek).

link

piątek, 30 lipca 2010

Ponad miesiąc temu Chloe Coscarelli wygrała zawody ciastkarskie pod nazwą cupcake wars (wojna ciastek), które organizuje kanał telewizyjny Food Network, mimo że jej wyroby są ściśle wegańskie. W poniższym wideo Chleo pokazuje, jak zrobić wegańskie pesto z awokado.


 

link



18:57, iveggy , Przepisy
Link
czwartek, 22 lipca 2010

Składniki: orzeszki sosnowe, nerkowce, miąższ z 3 kokosów, woda (lub mleczko kokosowe), sok z cytryny, wanilia, truskawki, syrop (słód)

08:50, iveggy , Przepisy
Link
niedziela, 11 lipca 2010
czwartek, 10 czerwca 2010

Jak zrobić wegańskie kuleczki kakaowo-kokosowe?

Składniki:

wegańskie herbatniki (albo wafelki) - pokruszyć bardzo drobno

kakao

margaryna wegańska

rum

troszkę sojowego mleka

kokos

 

 

 

02:56, iveggy , Przepisy
Link
niedziela, 23 maja 2010

 

Alicia Silverstone napisała niedawno książkę na temat wegańskiej diety, z mnóstwem przepisów, pt. Życzliwa dieta. Na swoim blogu, Alicja czasami zamieszcza ulubione przepisy z tej książki. oto jeden z nich:

(4 porcje)

SKŁADNIKI

  • 4-6  kawałków kombu (10-14 cm)
  • 1 szklanka fasolek azuki
  • 2 szklanki pokrojonej w duże kawałki dyni japońskiej kabocha (obranej ze skórki, jeśli nie jest to dynia organiczna). Można użyć dowolnego rodzaju dyni (np. olbrzymią, piżmową itd.)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • posiekana świeża kolendra lub pietruszka, do przybrania.

 

Wykonanie:

Połącz w misce kombu i fasolę, zalej je wodą, tak aby powyżej poziomu fasolek było ok 3-5 cm wody. Zostaw na całą noc.

Następnego dnia, odsącz wodę. Pokrój kombu w kwadraty ok. 2.5 cm x 2.5 cm.

Przygotuj ciężki garnek z pokrywką, najlepiej żeliwny emaliowany. Wrzuć pokrojone namoczone kawałki kombu i fasolkę. Zalej je świeżą wodą, tak aby woda pokrywała fasolę.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zbieraj z góry pianę. Pozwól fasoli gotować się bez przykrycia przez 5 minut.

Przykryj garnek, zmniejsz ogień na niski i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Sprawdzaj fasolę co 10 minut i dodawaj wody do garnka, kiedy poziom wody będzie niższy niż poziom fasoli.

Po 40 minutach, połóż kawałki dyni na wierzchu i dodaj tyle wody, aby fasola znajdowała się pod wodą.

Gotuj jeszcze przez 20 minut, albo aż fasola będzie miękka. Dodaj sos sojowy i gotuj przez następne 10 minut.

Podawaj z kolendrą lub pietruszką.

 


 

LINK

06:06, iveggy , Przepisy
Link
czwartek, 18 marca 2010

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 szklanki mleka sojowego lub ryżowego, albo mieszankę mleka sojowego z ryżowym
  • Olej roślinny
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód (nie rozmrożonych)

Do gotowego dania:

  • 1/2 szklanki świeżych jagód lub malin do każdej porcji
  • Syrop klonowy do polania

 

Przygotowanie:

W misce wymieszać razem mąkę, otręby, sodę i sól. Dodać mleko sojowe i wymieszać na jednolitą masą.

Na dużą ciężką patelnię wlać olej, podgrzewać na średnim ogniu, aż będzie gorący, ale żeby się nie przypalił. Wlać ok. ¼ szklanki ciasta (3-4 porcje za jednym razem) i w każdy placek wcisnąć 12-15 jagód.

Smażyć, aż pojawią się bańki na wierzchu, a spód będzie złotobrązowy. Od 3-4 minut. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć, aż spód zmieni kolor na jasnozłotobrązowy, ok 3 min. Wyłożyć na talerz stroną z jagodami na wierzchu i postawić w ciepłym miejscu, żeby nie wystygły.

W podobny sposób usmażyć wszystkie placki, dodając oleju i podgrzewając patelnię między każdym smażeniem. Podawać ciepłe z owocami i syropem klonowym.


 

 

 


czwartek, 18 lutego 2010

http://badzweganinem.blox.pl/2010/02/Dieta-dr-Fuhrmana.html

Dr Fuhrman, który popularyzuje wegański styl życia, twierdzi, że chorobom możemy zapobiegać, a nawet je leczyć, poprzez właściwe odżywianie się. Uważa też, że nasz organizm nie jest w stanie przyswoić wszystkich wartości odżywczych zawartych w warzywach czy owocach, ponieważ nie żujemy ich wystarczająco długo. Opracował więc całą serię przepisów na najróżniejsze napoje. Stworzył też przepis na napój długowieczności, ale jak sam mówi ‘nie oczekuje, że większość ludzi będzie chciała pić coś tak zdrowego.’ Przepis jest zamieszczony w książce Fuhrmana pt. Eat For Health (Jedz dla zdrowia) wraz z innymi przepisami na napoje, może nie tak zdrowe, ale na pewno smaczniejsze. Jest to coś w rodzaju ‘jedzenia-lekarstwa’. Najlepiej pić go codziennie rano.

Super-zdrowy eliksir długowieczności

(4 szklanki)

  • 1 duża główka sałaty
  • 1 1/2 szklanki szpinaku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1 szklanka główek brokułów
  • 2 liście gorczycy lub liście rzepy
  • 3 liście jarmużu
  • 1/2 szklanki rukwi
  • 1/8 łyżeczki oregano
  • 1/2 awokado
  • 1 banan, obrany
  • 3 duże truskawki
  • 1 szklanka mrożonych lub świeżych jagód
  • 1/2 mango lub papai
  • 1 1/2 łyżeczki nasion lnu
  • 1 1/2 łyżeczki nasion słonecznika
  • 1 1/2 łyżeczki ziaren sezamu

Wlej 1/2 szklanki wody do blendera, dodaj po kolei składniki i miksuj, aż wszystko osiągnie stan płynny.

Wlej napój do szklanki, możesz rozcieńczyć go wodą, a resztę w szczelnym pojemniku włóż do lodówki.

http://www.drfuhrman.com/shop/eat_for_health.aspx

09:25, iveggy , Przepisy
Link
sobota, 19 grudnia 2009

Najlepsza chyba na całym świecie wegańska ciastkarnia, pod nazwą Vegan Treats, mieści się w Pennsylwanii, w USA. Ciastkarnię założyła i prowadzi miłośniczka zwierząt, weganka, Danielle Konya.

Danielle piekła już desery dla wielu słynnych weganów, w tym Alicji Silverstone, Daryl Hannah i kandydata na prezydenta USA Dennisa Kuchinicha.

Wczoraj Danielle wystąpiła w dzienniku telewizyjnym i pokazała, jak upiec czekoladowe ciastka z glazurą:

Wideo z programu:

http://www.nbcphiladelphia.com/shows/10-show/Chocolate-Peppermint-Dreams-79549382.html

 

Te czekoladowe ciasteczka są ulubione na święta. Są kolorowe i lekkie.

Przepis

Ciastka:

  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka margaryny wegańskiej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka śmietany wegańskiej
  • 1 szklanka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka stołowa wegańskich jajek w proszku (ewentualnie mąki ziemniaczanej)

Polewa:

  • 1 opakowanie landrynek lub twardych długich lasek cukierkowych
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżek stołowych mleka sojowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W mikserze połączyć cukier, brązowy cukier, margarynę i wanilię. Ubić na puch. Dodać śmietanę i ubijać, aż ciasto będzie kremowe. Dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i mąkę i mieszać na średniej prędkości. Na koniec wymieszać wegański proszek jajeczny z małą ilością wody i wlać do ciasta.

Wykładać małe ilości na papier do pieczenia, piec w temp. 180 C przez 8 minut.

Glazura cukierkowa.

Wrzuć do miksera cukierki i rozkrusz je na kawałki, po czym odstaw na bok. Wsyp do miksera cukier puder, po czym miksując powoli dodaj mleko sojowe i wanilię (można dodać czerwony wegański kolor). Posmaruj glazurą ciastka i umaczaj je w rozkruszonych cukierkach.

http://www.vegantreats.com

11:01, iveggy , Przepisy
Link
Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm Wybierz Weganizm i-phonecasino.co.uk